Yeni

Merzifonlu Kara Mustafa Paşa


Merzifonlu Kara Mustafa Paşa(1634-1683)

Sipahi subayı Oruç Ağa’nın oğludur. Babası, IV. Murat’ın Bağdat seferinde öldüğünden, Köprülü Mehmet Paşa’nın yanında büyüdü ve onun kızıyla evlendi. Köprülü Mehmet Paşa sadrazamlığa getirilince, o da devlet görevlerinde hızla yükseldi. 1660’ta Silistre beylerbeyi, bir yıl sonra da vezir rütbesiyle Diyarbakır valisi oldu.

Kayınbiraderi Köprülü Fazıl Paşa’nın sadrazamlığı sırasında Kaptan-ı Deryalığa getirildi. Fazıl Ahmet Paşa, Uyvar ve Girit seferlerine çıktığında sadaret kaymakamlığı yaptı, bu arada üçüncü vezir olarak Divan’a girdi.

Fazıl Ahmet Paşa’nın yanında Kamaniçe seferine katıldı; kalenin alınmasında büyük yararlılıklar gösterdi ve Lehistan ile yapılan Bucaş Antlaşması(1672) görüşmelerini yönetti. Kazak kalelerinden Taman’ı ele geçirdi(1674). Fazıl Ahmet Paşa’nın ölümü üzerine, sadrazamlığa atandı(1676). Rusların eline geçen Çehrin Kalesi’ni geri aldı(1678). Daha sonra da ünlü Viyana seferine çıktı. Viyana, 14 Temmuz’da kuşatıldı. Ancak, gerekli önlemlerin zamanında almaması ve Kırım Hanı Murat Giray ile anlaşmazlığa düşüp Kırım hanının kuvvetlerini çekmesi sonucu, kuşatma başarısızlıkla sonuçlandı.
Mustafa Paşa, dağılan orduyu toplayarak Budin’e geldi. Düşmanın ilerlemesini engellemek için kalelere asker yolladıktan sonra, Belgrad’a çekildi. Mustafa Paşa’nın bu başarısızlığı rakiplerine fırsat verdi ve onu IV. Mehmet’in gözünden düşürdüler.


IV. Mehmet’in buyruğuyla Belgrad’da idam edildi ve mallarına el koyuldu.

Hiç yorum yok