Yeni

EGE Adının Kökeni

Ege Adının Kökeni

Ege Uygarlığı denilince hiç kuşkusuz Ege Denizi'ne komşu olan Yunanistan ve Batı Anadolu'nun kent devletleri akla gelir. Ancak Ege'nin ilk uygar halkı ne Yunanistan'da ne de Batı Anadolu'da yaşadı. Zira Ege uygarlığının temeli Girit adasında atıldı. Kısaca Ege uygarlığının beşiği Girit adasıydı. Nitekim "Ege" sözcüğünün kökenine ilişkin efsanede de Yunanistan'da yükselecek olan uygarlığın Girit ile bağlantısına işaret eder.


Ege Denizi, Yunanca "Aigaios Pontos" kelimesinin Türkçe karşılığıdır. Ancak Aigaios adının kökenine ilişkin tarihi açıdan dikkate değer hiç bir bilgi yoktur. Bu konuda bize ulaşan bilgiler efsanevi niteliktedir. Bunların en çok bilineni Atina kentinin efsanevi kurucu kahramanı Theseos'un babası Aigaios ile ilişkili olanıdır.


Efsaneye göre Girit adasında bir labirent vardı. Bu labirentte adı Minotauros (Minos boğası) olan boğa başlı, insan vücutlu bir canavar yaşıyordu(bkz. resim 1. Theseos'un Minos boğası ile tasviri). Theseus, bu canavarı öldürmek için Girit'e gitmeye karar verdi. Çok tehlikeli olan bu yolculuğa çıkmadan önce ailesine danıştı. Babası Aigaios, oğlunun bu yolculuktan sağ salim geri dönebileceğinden endişeliydi. 
Vedalaşma zamanı geldiğinde oğluna, eğer sağ kalırsan gemine beyaz yelken asarak dön ki, ben senin ölmediğini anlayayım demişti. Giderken gemisine siyah yelken asan Theseos, labirent canavarını öldürmeyi başarır. Fakat, geri dönerken babasına verdiği sözü unutur ve siyah yelken ile dönüş yolculuğuna çıkar. Babası Aigaios, oğlunun Girit'ten dönen gemisinde beyaz değil de siyah yelken asılı olduğunu görünce, oğlunun ölmüş olduğunu düşünür ve üzüntüsünden denize atlayarak intihar eder. 


O günden sonra Aigaios'un intihar ettiği deniz, Aigaios Pontos(=Keçi denizi/Ege denizi) adıyla anılmaya başlar. Bu ad değişmeden bugüne kadar muhafaza edilmiştir. 


Ege Denizi'ne Aigaion Pelagos da deniliyordu. Plinus'a göre Ege Denizi bu adını, Tenos ve Khios arasında, denize birden bire fırlamış dişi keçiye benzeyen bir yarımadadan almıştır. Keçi kelimesinin Yunanca karşılığı olan Aiks(Aigos) kelimesi de bu tezi doğrular niteliktedir.

Hiç yorum yok