Yeni

Köprülü Fazıl Ahmet Paşa


Köprülü Fazıl Ahmet Paşa (1635-1676)

Vezirköprü’de doğan Köprülü Fazıl Ahmet Paşa, Köprülü Mehmet Paşa’nın büyük oğludur. Küçük yaşta İstanbul’a giderek Sahn-ı Seman(Fatih) Medresesi’nde öğrenim gördü. Dönemin ünlü bilginlerinden Osman Efendi ile Karaçelebizade Abdülaziz’den özel dersler aldı.

Öğrenimini tamamladıktan sonra 1657 yılında müderris(medreselerde ders veren bir nevi öğretim üyesi) oldu. Bilginler arasındaki geçimsizlik ve dedikodu yüzünden 1659 yılında müderrislik görevinden istifa etti.

Daha sonra vezir rütbesiyle önce Erzurum daha sonra da Şam valiliğine atandı. Görev süresi boyunca Suriye ve Lübnan’daki ayaklanmaları bastırdı. Yeni düzenlemeler yaparak bazı vergileri kaldırdı.
Şam valiliğini yürütürken Halep’e atandı ancak bu görevine başlamadan önce İstanbul’a çağrılarak babası tarafından sadaret kaymakamlığına atandı. Babasının ölümünden sonra da, onun vasiyeti üzerine IV. Mehmet tarafından sadrazamlığa getirildi(1661).

On beş yıllık veziriazamlığa sırasında Osmanlı Devleti sınırları en geniş biçimine ulaştı; ülkede düzen ve huzur egemen oldu, savaşlara karşın, iktisadi ve toplumsal alanda olumlu gelişmeler gözlemlendi. 30 Ekim 1661 ile 3 Kasım 1676 tarihleri arasında on beş yıl dört gün sadrazamlık yapmıştır.


Bu uzun ve yorucu çalışmalar sonucu sağlığı giderek bozulan Fazıl Ahmet Paşa, son iki yılını İstanbul’da geçirdi. Padişah ile birlikte Edirne’ye gittiği sırada hastalığı arttı ve Çorlu yakınlarındaki Karabiber çiftliğinde öldü. Cenazesi İstanbul'a gönderilerek Divanyolu’ndaki türbesine defnedildi.

Hiç yorum yok