Yeni

Osmanlı Padişahlarının Vefat Sebepleri ve Hanedan Hastalığı


Resim.1 topkapi sarayinda mukaddes emanetlerin onunde padisah cenazelerinin yikandigi tenesir




Tarihçiler, padişahların ölüm sebebini ya saklamış, ya abartmış veya umumi kültür zaafı sebebiyle tam anlatamamıştır. Protein ağırlıklı beslenmenin neticesi olan nikris (gut, damla) hastalığı ailede irsîdir. Nikris, dolayısıyla ölümü hazırlayabilir. Ölüm sebepleri listesinde 60.dır. Bünyevîdir; rutubet ve sair dış tesirlerle alâkası yoktur. Hâlbuki Zigetvar’da ordugâhın bataklık yerde oluşu sebebiyle rutubetin Sultan Kanuni’nin hastalığını tahrik ettiği söylenir.  Sultan Fatih, 45 yaşından sonra ata binip inemezdi. Anlaşılıyor ki, nikristen, ilâveten romatizma, diyabete bağlı damar tıkanıklığı ile damar sertliği gibi hastalıklar da kastedilmektedir. Gut, böbrek kifayetsizliğine yol açarak öldürür.


PADİŞAH
YAŞ
VEFAT SEBEBİ
Osman Gazi
66
Gut.
Orhan Gazi
81
Evlat acısından doğan teessür ve ihtiyarlık çöküntüsü.
Sultan I. Murad
64
Kosova’da şehid.
Yıldırım Sultan Bayezid
43
Esaretinin 8. ayında geçirdiği astım krizinden vefat etti. Hastalığı için ateşli humma da denir. Rivayete göre “Sizi serbest bıraksam, kargaşayı önleyip iktidarı ele alabilir misiniz?” sözüne müsbet cevap vermesi üzerine telaşlanan Timur tarafından zehirlenmiştir. Bir başka rivayete göre Timur’un kendisini Semerkant’a götürmek istemesinden doğan teessür sebebiyle yüzüğünün kaşındaki zehri içerek intihar etmiştir.
Çelebi Sultan Mehmed
39
Edirne civarında atla gezerken nüzul (inme) isabet edip attan düşmüş veya yaban domuzu avında iken kalb krizi geçirmiş; saraya kaldırıldıktan bir gün veya bir müddet sonra vefat etmiştir. Şiddetli baş ağrısı veya dizanteri rivayetleri de vardır.
Sultan II. Murad
47
İnme geçirip üç gün hasta yattıktan sonra vefat etmiştir. Meriç üzerindeki Kirişçi adasına yaptığı seyahatte soğuk alıp hastalanarak vefat ettiği de söylenir.
Fatih Sultan Mehmed
49
Gut ve diyabete bağlı rahatsızlıklardan dolayı seferde Gebze’de vefat etmiştir. Venedik tarafından zehirlendiği de söylenir.
Sultan II. Bayezid
62
İhtiyarlık hastalığı sebebiyle Dimetoka yolunda vefat etti. Kendisini tahttan indiren oğlu Sultan Selim tarafından zehirlendiği de söylenir.
Yavuz Sultan Selim
50
Diyabet hastası olan padişahın iki omuzu arasındaki şirpençe (şarbon, antraks) çıbanının, kan zehirlenmesine (septisemi) yol açması sebebiyle seferde Çorlu’da vefat etti.
Kanuni Sultan Süleyman
72
İhtiyarlık çöküntüsüne; yorgunluk, gut, dizanteri, anjin ve inme eklendi. Bir haftalık bir hastalıktan sonra Zigetvar’da vefat etti. 
Sultan II. Selim
50
İki aylık bir hastalık sırasında, yangından sonra yeni yapılan saray hamamını teftiş ederken ayağı kayıp yan üstü düştü. O yer göğerip karardı. Yatağına nakledilince de kuvvetli bir humma başlayıp, mide rahatsızlığı da eklenerek vefat etti.
Sultan III. Murad
49
Dört gün süren bir hastalıktan sonra mesâne (prostat) illetinden vefat etti.
Sultan III. Mehmed
37
Kalp krizi.
Sultan I. Ahmed
28
20 gün süren ateşli hummadan vefat etti.
Sultan I. Mustafa
47
Hal’inden 15 yıl sonra, muhtemelen geçirdiği bir sara nöbeti neticesinde vefat etti. Bir rivayette yeğeni Sultan IV. Murad tarafından idam edildi.
Sultan II. Genç Osman
18
Hal’inden 1 gün sonra isyancı yeniçerilerce boğduruldu.
Sultan IV. Murad
28
Beş senedir muztarip olduğu gut artarak, 14 gün yattıktan sonra vefat etti.
Sultan İbrahim
33
Hal’inden 10 gün sonra isyancılarca boğduruldu.
Sultan IV. Mehmed
51
Hal’inden 5 sene sonra zâtürreeden vefat ettiği zannedilmektedir.
Sultan II. Süleyman
50
İki senedir muztarip olduğu istiska (hydropisie, vücutta su toplanması) sebebiyle 14 gün ağır yattıktan sonra Edirne’de vefat etti.
Sultan II. Ahmed
52
İstiska hastalığından Edirne’de vefat etti.
Sultan II. Mustafa
39
Hal’inden 2 ay sonra mesâne tıkanması ve melankoli sebebiyle vefat etti.
Sultan III. Ahmed
63
Hal’inden 6 yıl sonra diyabetten vefat ettiği zannedilmektedir.
Sultan I. Mahmud
58
Ata binemeyecek vaziyette hasta olduğu halde Cuma selâmlığına çıktı. Namazdan sonra silahtar ağanın kolunda güçlükle yürüyerek ata bindirildi. Saray kapısından girişte maiyetinin kolları arasında basur kanaması veya kalb krizinden vefat etti.
Sultan III. Osman
58
Uyluğundaki lupus (kurt uru, deri veremi) çıkarıldıktan sonra rahatsızlandı. Donanmanın seferden dönüşünü seyretmek üzere Sarayburnu Kasrı’na çıktıktan sonra fenalaştı. Saraya dönüşte kan zehirlenmesinden (septisemi) vefat etti.
Sultan III. Mustafa
57
Rus Harbi sırasında Karasu faciası haberi üzerine sefere kalkıştı; ancak teessüründen inme indirerek vefat etti. Hastalığını, istiska, astım veya kalpte polip olarak verenler de vardır.
Sultan I. Abdülhamid
64
Rusların Özi kalesini alıp, halkını kılıçtan geçirdiği haberi üzerine teessüründen inme indirdi; sabaha karşı vefat etti.
Sultan III. Selim
47
Hal’inden 1 ay sonra isyancılarca hançerlendi.
Sultan IV. Mustafa
29
Hal’inden 2 ay sonra idam edildi.
Sultan II. Mahmud
53
Verem.
Sultan Abdülmecid
38
Verem.
Sultan Abdülaziz
46
Hal’inden 5 gün sonra isyancılarca intihar süsü verilerek bilekleri kesilmek suretiyle katledildi.
Sultan V. Murad
64
Hal’inden 18 sene sonra ailevî bir mesele yüzünden diyabet komasına girerek vefat etti.
Sultan II. Abdülhamid
76
Zâtürree.
Sultan V. Mehmed Reşad
74
Diabet.
Sultan VI. Mehmed Vahîdeddin
65
Kalp krizi.


Resim.2 sultan hamidin cenazesi 1918

Osmanlı Hanedan Hastalığı Nikris (Gut)

Fatih Sultan Mehmet başta olmak üzere Osmanlı hanedanından birçok sultan, ağır romatizmal ağrılar sonucu vefat etmişti. Bunun Kayı boyunda genetik olan “nikris” isimli hastalıktan kaynaklandığını artık biliyoruz. Halk dilinde “gut” veya “damla hastalığı”, tıpta “podagra”,  birçok tarihçi tarafından da “hanedan hastalığı” olarak adlandırılmıştır.

Fatih, iki yüz bin kişilik devasa ordusuyla doğuya sefere çıkmıştı sancıları giderek ağırlaşıyordu 3 Mayıs 1481 tarihinde Gebze’de Hünkâr Çayırı mevkiine gelindiğinde nikris hastalığından vefat etti. Kurucu Osman Gazi de aynı hastalıktan ölmüştü. Kayı boyunun genetik hastalığı olan Nikris, nasıl bir hastalıktı?“Nikris” ya da daha bilinen ismiyle Gut hastalığı, kandaki ürik asit artışı ile oluşur. Fazla olan bu ürik asitler, el ve ayak başparmağı öncelikli olarak eklemlerde birikerek ağrı ve iltihaba yol açar. Gününün büyük kısmını at üzerinde ve hareket içerisinde geçiren sultanların ne kadar büyük ağrılar çektiğini bir düşünsenize?  Romatizmal rahatsızlıklar arasında en şiddetli olanıdır. Aşırı kırmızı et tüketimi hastalığı tetiklemektedir. Nikris hastalarının, ürik asidin temel sağlayıcısı olan proteini tüketmemeleri gerekir.

Hiç yorum yok