Yeni

İstanbul'un Fethi'nin Günlüğü

       
       Şubat 1452’de Rumeli Hisarı’nın temelleri atıldı.
v     Mart 1452’de Divan-ı Hümayun oluşturuldu. Paşalar: Çandarlı Halil Paşa, Zağanos Paşa, Şehabettin Paşa.
v      Rumeli Hisarı’nın mimarı Mimar Muslihittin’dir.
v     Arnavut milliyetçisi İskender Bey, Napoli Kralı’nın himayesine girdi.
v     İstanbul’a fetihten bir yıl önce ambargo koyuldu.
v     Ağustos 1452’de Rumeli Hisarı’nın inşası tamamlandı. Boğazdan geçen gemiler denetilmeye başlandı. 28 Ağustos’ta Fatih Sultan Mehmet Edirne’ye hareket etti. Mora ve Trabzon’dan gelecek yardımlar için önlem alındı. Napoli’den İstanbul’a iki bin kişilik okçu birliği geldi. Her çevreden papazlar ve Ortodoks din adamları İstanbul’a toplandı.
v     10 Kasım 1452’de Firuz Ağa iki Venedik gemisini haraç almak için durdurmak istiyor. Gemiler kaçmaya çalışınca Firuz Ağa gemileri topla batırdı.
v     12 Aralık 1452 tarihinde Ayasofya Kilisesi’nde üç yüz papaz ve kral toplanmış Türklere karşı birlik olma konusunda toplantı yaptılar. Daha sonra ise imparator Çandarlı Halil Paşa’ya barış heyeti gönderiyor. Ancak bu Osmanlı tarafından Bizans İmparatoru’nun İstanbul’dan çıkmasının engellenmesi ile karşılık buluyor.

v     14 Aralık 1452 tarihinde Osmanlı askeri karşıya geçmiş bunun üzerine halk kaleye sığınmaya başlamıştır.
v      Ocak 1453, Çandarlı Halil Paşa barış için söylemde bulunmuş sonra da Fatih Sultan Mehmet, Edirne’de bir konuşma yapmış ve fethi gerçekleştireceğine dair yemin etmiştir.
v     12 Ocak’ta toplar dökülmeye başlandı. Top ustası Urban, daha büyük toplar yapabileceğini söylemiştir. Ayrıca bu sırada Çandarlı’nın Bizans’tan rüşvet aldığı iddiaları gündeme gelmiştir.
v     26 Ocak’ta 700 kişilik Ceneviz yardımı Bizans’a ulaştı böylelikle Bizans İmparatoru’nun asker sayısı 7-8 bin civarına çıktı. Ayrıca bu tarihte Şehzade Orhan Bey Bizans tarafına İstanbul müdafaasına dâhil oldu. Şehzade Orhan Bey, Hammer’a göre Yıldırım Bayezid’in en büyük oğlu Emir Süleyman’ın torunudur.
v     12 Şubat tarihinde Karamanoğlu İbrahim Bey, Venedik ile ticaret antlaşması yaptı.
v     26 Şubat’ta Girit’ten Grek ateşi (Rum Ateşi) yüklü altı gemi ve 700 asker Bizans’a geldi.
v     Şubat ayında Karacabey Ayastefanos civarındaki kalelerin fethi için memur edildi.
v     Karacabey, Yeşilköy’den Karadeniz’e kadar olan yerleri almış ve sur dışına kimseyi çıkarmamıştır.
v     Şubat ayında Fatih, tüm İslam âlemine İstanbul’u alma niyetini bildirmiştir.
v     14 Mart günü Tuna Kadırgalarının kaptanının emriyle Karadeniz tarafında hendek kazılması ve surların tamir edilmesi emri verildi.
v     23 Mart Cuma, Fatih kuşatma için Edirne’den İstanbul’a hareket etti. Gelibolu’dan 20 bin Azab gemilerle İstanbul’a hareket etti.
v     2 Nisan, Haliç Körfezi zincirle kapatıldı.
v     5 Nisan, Fatih 80 bin askerle top kapısına (Sen Moren) geldi. Anadolu Beylerbeyi İshak Paşa sağ cenahta Rumeli Beylerbeyi sol cenahta idi. Baltaoğlu Süleyman Bey ise zincirden sorumlu idi. Mahmut Paşa ise bu sırada Bizans İmparatoruna giderek teslim ol çağrısı yaptı ancak bu teklif reddedildi.
v     Toplar, uzun demirler vb. silahlar Topkapı ile Edirnekapı arasına yerleştirildi. Bizans Komutanı Giustiniani’nin harekete geçesiyle de ilk karşılaşma yaşanmıştır. Huruç harekâtı ile düşman orduyu yarma şeklinde geçen bir karşılaşma olmuştur.
v     6 Nisan Topkapı’daki büyük topun patlamasıyla kuşatma başlamıştır.
v     9 Nisan, Bizans’ın 10 gemiyle zincirin arkasına geçmesi ve Baltaoğlu’nun zinciri zorlaması ile geçmiştir.
v    10 Nisan’da Fatih, dıştan kalenin surlarını gezmiş ve keşif yapmıştır.
v    12-18 Nisan tarihlerinde ise Osmanlı Donanması Beşiktaş ve Salıpazarı tarafından kaleyi denizden kuşatmıştır. Macar elçi heyeti ise bu sırada Osmanlı’ya gelerek Macaristan’daki taht değişikliğini bildirmişlerdir. Böylelikle Osmanlı ile Macar krallığı arasındaki antlaşma bozulmuş ve Macarlar Bizans İmparatorluğuna destek vermişlerdir. 18 Nisan günü ise surlar tahrip edilmeye başlanmıştır.
v    20 Nisan’da 3 Ceneviz ve 1 Bizans gemisi önlemlere rağmen Zeytinburnu sahiline girdi. 12 bin Osmanlı şehidine rağmen bu gemiler Haliç’e kadar girebildiler.
v    21 Nisan günü bu kayıplara Fatih sinirlenmiş ve Gelibolu Beylerbeyi Baltaoğlu’nu azletmiştir. Yerine Hamza Bey getirilmiştir.
v    Bizans İmparatoru’nun barış teklifi ile toplanan divanda Çandarlı’ya karşın Zağanos, Akşemsettin, Molla Gürani gibi devlet adamları kuşatmanın devamı yönünde karar alması üzerine kuşatmaya devam edildi.
v    21-22 Nisan gecesinde 67 parça gemi Tophane- Kasımpaşa yolundan Haliç’e indirilmiştir.
v    22 Nisan tarihinde kuşatma karadan ve denizden devam etmiştir. Ayrıca Bizans saflarındaki topçular para alamadıkları için Osmanlı saflarına geçmiştir.
v    23 Nisan tarihinde Bizans devlet adamları toplanarak Haliç’teki gemileri bertaraf etmenin yollarını aradı. Gemileri yakmaya çalıştılar ancak başarısız oldular.
v  4 Mayıs tarihinde imparator XI. Konstantin’e kaçması önerildi ancak Konstantin bu teklifi reddetti.
v     5 Mayıs tarihinde Zağanos Paşa’nın Galata’ya yerleştirdiği toplar etkili olmaya başladı.
v     6 Mayıs günü Bayrampaşa’nın üzerindeki surlara merdiven dayatılarak 30 bin kişiyle genel taarruz yapıldı.
v     7 Mayıs topçuların yoğun ateşi ve Venedik’in Loredan komutasındaki donanmayı Bizans’a göndermesi ile geçti.
v     12 Mayıs günü 50 bin kişilik bir Osmanlı ordusu gece saldırıya geçti.
v     16 Mayıs tarihinde surların bulunduğu yerlerde lağım mücadeleleri yaşandı. Zincir kırma uğraşları sonuç getirmedi.
v     18 Mayıs’ta Bizans yürüyen kaleyi devre dışı bırakmayı başardı.
v     19 Mayıs’ta tahta köprüler inşa edildi.
v     20 Mayıs’ta 544 kiloluk toplar atıldı.
v     21 Mayıs günü bütün Osmanlı donanması Haliç’in önüne geldiği için genel taarruzun başlatılacağı zannedilerek kilisede çanlar çalındı. Ancak daha sonra donanma geri döndü.
v     Bu tarihlerde her gün yeni bir lağım kanalı bulunuyordu. Yer altı savaşları başladı. İki tarafın lağımcıları yer altında çarpıştılar.
v     23 Mayıs tarihinde Venedik gemileri Haliç’e girdi.
v     26 Mayıs tarihinde Macar kralı elçilik heyeti göndererek Macar ordusunun yaklaştığına dair tehditler savurdu. Ancak dikkate alınmadı.
v     27 Mayıs tarihinde Çandarlı Paşa’nın itirazlarına rağmen taarruz emri verildi. Bu emir gizli bir şifre olarak paşalara isimleriyle hitap edilmesiyle verildi.
v     29 Mayıs Salı günü Osmanlı ordusu gün doğmadan namaz kıldı. Şafak sökmeden kara ve denizden yapılan genel taarruz ile ilk Türk sancağı Topkapı’ya dikildi. Böylelikle zafer kazanılmış oldu.

v      İmparator XI. Konstantin savaş sırasında öldü.

Hiç yorum yok